Zakaj za tehnični razvoj potrebujemo drugačen način dela

Piše: Miha Medven

Pandorina skrinjica je že desetletja odprta in ni nobenega dvoma, da je digitalna transformacija glavni fokus sodobnih organizacij. Kljub temu, da je zahodni svet že globoko v transformaciji, se je Slovenija počasi, a vztrajno, začela zavedati, da le z digitalno transformacijo lahko naredi tisto ključno razliko na trgu.

Smo v dobi industrijske revolucije in okoli nas mlada tehnološka podjetja prehitevajo velika tradicionalna podjetja ravno na podlagi osvojenega drugačnega načina dela, ki boljše deluje v času digitalizacije.

Pomembno se je vprašati, kako lahko pripravite svojo organizacijo, da prav tako izkoristi to revolucijo in ponovi uspeh tehnoloških gigantov.

Fokusirajte se na posameznika

Še nikoli prej v zgodovini človeštva znanje posameznika ni bilo tako pomembno in tako ključno kot je v času digitalne transformacije. Že nekaj posameznikov je dovolj, da na podlagi svojega znanja ustvarijo digitalna orodja, ki imajo skorajda neskončno dodano vrednost, saj ta tehnologija omogoča, da brez dodatnega napora svoje storitve in produkte razširimo po celem svetu. Instagram je imel ob svoji prodaji le 13 zaposlenih, a 30 milijonov uporabnikov. Vse zaradi razširljivosti tehnologije.

Izredna dodana vrednost vsakega posameznika je še toliko bolj pomembna na trenutnem trgu delovne sile, kjer kronično primanjkuje tehničnega kadra in je zato še toliko bolj pomembno, da izkoristite potencial znotraj vašega kolektiva. Vaša organizacija se mora posvetiti vsakemu zaposlenemu in interakcijami med njimi, saj le tako lahko poskrbite, da imajo primerne pogoje za opravljanje svojega delo.

Kako so v praksi videti primerni pogoji?

Ekipe naj bodo manjše (do 5 članov), da lahko nemoteno teče komunikacija, naj imajo sposobnost in moč samoodločanja glede reševanja poslovnih izzivov, saj to omogoča uporabo znanja in koriščenje kompetenc, prisotnih znotraj ekipe. Te naj bodo multifunkcionalne, saj tehnični razvoj najbolje funkcionira, če sodelujejo vsi členi organizacije.

Če ne veste, kje začeti, pričnite z naslednjim tedenskim sestankom in povprašajte svoje sodelavce o njihovih potrebah, da lahko kvalitetno opravijo svoje delo in naj vam zaupajo, kaj jih pri tem najbolj ovira. Nato poskrbite, da se te zadeve izboljšajo. Zelo velika verjetnost je, da bodo rešitve za vaše težave najdene med predlogi iz odstavka višje.

Prepletite poslovanje podjetja s tehničnim razvojem

Večina slovenskih podjetji še vedno precej strogo deli odgovornosti med posameznimi deli organizacije. Prodaja se ukvarja s prodajo, marketing z marketingom, podpora s podpiranjem, oblikovanje z oblikovanjem, a na žalost je taka organizacija za tehnični razvoj izredno problematična.

Tehnični razvoj je multiplikator delovanja organizacije, kar pomeni, da mora biti tesno povezan z vsemi deli organizacije, če hoče ta zdravo rasti in se razvijati. V praksi je na tehnični razvoj boljše gledati kot na razvoj organizacije s pomočjo tehnologije, v proces katerega so vključeni vsi udeleženci. Od vodstva tam čisto na vrhu, pa vse do tistih, ki delo izvajajo v praksi.

To za sabo potegne dve spremembi v načinu dela. Prva sprememba je v tem, da mora tehnični razvoj postati del procesa vseh preostalih delov organizacije in se mora truditi iskati sinergijo med zmožnostmi tehnologije ter poslovanja organizacije. Druga sprememba je v tem, da mora imeti tudi tehnični razvoj moč spreminjati organizacijo in vplivati na poslovanje; le tako se te sinergije tudi v praksi realizirajo.

Če ne veste kje začeti, preprosto poglejte, kako izvajate vaše interne procese.

Bodite pragmatični

Ker je tehnični razvoj tesno povezan s posamezniki in interakcijo med njimi, je tudi način razvoja tesno povezan s taistimi posamezniki in njihovimi interakciji. V praksi to pomeni, da je vsak uspešen način tehničnega razvoja unikaten, kot so unikatni posamezniki, ki ga izvajajo.

Zato bodite pragmatični. Če za vas in za vaš kolektiv nekaj deluje, s tem nadaljujete. Če imate z nečim težavo, poskusite kaj novega in preverite, če se stanje izboljša.

Inovativnost je stranski učinek dobrega procesa

Veliko podjetji želi predstaviti prednosti svojega poslovanja na podlagi inovativnosti. Njihovi cilji in napori so usmerjeni v iskanju le-te. Organizacije, ki težijo k inovativnosti, jo redko dosežejo, ker je ta stranski učinek dobrega tehnološkega procesa. Vznikne sama po sebi, ko obstaja dobra sinergija med poslovanjem organizacije in tehničnem razvojem. Inovativnosti ne moremo vzpostaviti načrtno, ampak se ustvari sama po sebi v primernih pogojih.

Če se bo vaša organizacija ukvarjala z dobrimi tehničnimi procesi, bo inovativna, saj je to glavna lastnost zdajšnje digitalne transformacije.

Za spremembo procesa ni potrebno velikega vložka

Ne potrebujete dragih svetovalcev in na vrat na nos spreminjati celotno strukturo ter proces obstoječega dela. Digitalna transformacija se izvaja že z majhnimi spremembami, ki omogočajo posameznikom, da s svojim znanjem naredijo ključno razliko. Če se nagibate k temu, da bi se obrnili proti digitalni transformaciji, vedite, da lahko to storite precej ugodno.

Začnite s pridobivanjem informacij o tem, kaj bi vaši zaposleni potrebovali, da bi bolje delali in se ukvarjali z zadevami, ki vam prinesejo večjo dodano vrednost. Na podlagi teh informacij spremenite tisto, kar je v vaši moči.

Spremembe so seveda težke, ampak le z nenehnim spreminjanjem in iskanjem boljših poti lahko najdete tiste, ki delujejo za vašo organizacijo ter vam omogočajo večje uspehe.