Kdo je zvezda upravljanja sprememb?

Za uspeŔno spremembo potrebujemo uigran tim različnih vlog in posledično posameznikov, ki spremembo načrtujejo, jo komunicirajo, izvajajo in se nanjo prilagodijo. Kot smo že omenili v prejŔnjih prispevkih, poznamo več različnih skupin vlog.

  • Vloge, ki imajo stik neposredno z zaposlenimi ā€“ sponzorji in vodje
  • Vloge, ki režirajo spremembo iz ozadja ā€“ vodja projekta in manager sprememb

Danes pa bomo govorili o zvezdah upravljanja sprememb. To so ljudje oziroma zaposleni, na katere sprememba vpliva in druge vloge, ki se pojavijo specifično pri vsaki posamezni spremembi in odigrajo ključno vlogo pri podpori in izvedbi uspeŔne spremembe. V nadaljevanju torej govorimo o:

  • Ljudeh na katere sprememba vpliva
  • Drugih, specifičnih vlogah upravljanja sprememb

Ljudje oziroma zaposleni na katere sprememba vpliva

Zakaj so ljudje/zaposleni na katere spremembe vplivajo pomembni:

  • Ljudje so bistvo upravljanja sprememb.

Ljudje, na katere vpliva sprememba v organizaciji, so za vodjo sprememb najpomembnejŔi. Pomagati zaposlenim sprejeti spremembo je enostavno pravi način dela z ljudmi. Spremembo namreč vsak posameznik ponotranji ob svojem času, ko je nanjo pripravljen.

  • Organizacijska sprememba zahteva spremembo posameznikovega obnaÅ”anja in načina dela.

Da zagotovimo uspeÅ”nost organizacijske spremembe, moramo sprva uvesti spremembe naĀ  ravni posameznikov. V nasprotnem primeru, je možnost za uspeh spremembe zelo majhna.

  • Upravljanje sprememb se osredotoča na človeÅ”ko stran aktivnosti.

Vodja projekta se večinsko osredotoča na tehnične lastnosti spremembe. Pozor, tehnične lastnosti ne smemo zamenjevati z tehnoloÅ”kimi lastnostmi. Gre za lastnosti oz. specifikacije projektnega izdelka. Ā Manager sprememb v srediŔče svojega poslanstva postavi ljudi. Osredotoča se na ljudi, ki morajo spremeniti svoj način dela in jim predstavi načine, kako lahko uvedejo spremembe v svoje delo. Najbolj pomembno pa je, da jim zagotovi podporo pri prilagoditvi spremembam in njihovim aktivnostim v prihodnosti.

Kaj so naloge Ā ljudi/zaposlenih na katere sprememba vpliva:

  1. Biti del spremembe in sodelovati v njej

Kadar ljudje aktivno sodelujejo v spremembah, se jimĀ  lažje prilagodijo.

  1. Razumevanje čustvenega odziva na spremembo

OkoliŔčine pogosto vplivajo na posameznikov odziv na spremembo. Vseeno pa ljudje na spremembe reagiramo po znanih vzorcih. Razumevanje in naslavljanje ovir pri uvedbi spremembe omogoča ljudem napredek in premik skozi proces spremembe.

  1. Reagiranje na čustvene odzive na spremembo

Pogovor o specifičnih potrebah omogoča vodjem spremembe oblikovati podporo posamezniku, da ta lahko prevzame nadzor nad svojo izkuŔnjo in rastjo skozi spremembo.

Druge vloge

Poleg krovnih vlog upravljanja sprememb je priporočljivo v spremembo vključiti tudi druge vloge. S pomočjo teh bo izvedba plana učinkovitejŔa in hitrejŔa. Morebitne druge vloge lahko pokrivajo naslednja področja:

  • Interno komuniciranje
  • Izobraževalni center
  • Kadrovski oddelek
  • Razvoj
  • Poslovna analitika
  • Strokovnjaki relevantnih področij
  • Agenti spremembe
  • Razvoj reÅ”itev

Vpliv drugih vlog v organizaciji

Vsaka vloga v organizaciji je del celoteĀ  in vse vloge so del projektnega vodenjaĀ  in upravljanja sprememb. Model upravljanja sprememb lahko ustvari nove ali dopolnjene vloge , ki vplivajo na obliko in razvoj ob iskanje reÅ”itve ali pripomorejo k njenemu lažjemu uvajanju, vključevanju in upravljanju.

Te komplementarne funkcije izboljŔajo izvedbo nalog upravljanja sprememb in pomagajo ohranjati strateŔke usmeritve, usklajene s cilji organizacije.

Kaj je naloga drugih vlog:

  1. Deljenje svojih izkuŔenj in znanja

Druge vloge prinesejo izkuŔnje preteklih sprememb in drugih področij, ki se lahko uporabijo pri vpeljavi novih sprememb.

  1. Prispevati znanje

Vsaka skupina ima specifična znanja, ki jih lahko deli kot pomočĀ  projektnim vodjem in managerjem sprememb

  1. Ponuditi orodja

Vsako področje prispeva različna orodja, ki podprejo aktivnosti upravljanja sprememb. Podporniki nato zagotovijo, da so vsa orodja uvedena v skladu z najboljŔimi praksami upravljanja sprememb.

Delajmo skupaj za uspeŔno spremembo

Koordiniran sistem vseh ključnih vlog deluje v smeri uspeŔne uvedbe spremembe v organizacijo. Nekatere vloge so kot igralci na glavnem odru, drugi pa režirajo spremembe v zakulisju. Zaposleni sprejemajo spremembe s podporo tistih, ki so pripravili in nudili podporo v času sprememb. Končni cilj aktivnosti je uresničitev vizije, poslanstva in strategije podjetja. To dosežemo, ko zagotovimo ustrezno količino uspeŔno izvedenih sprememb posameznikov, ki skupaj predstavljajo planirano dodano vrednost v projektu, ki je vezana na spremembo obnaŔanja ljudi.

Vir: https://www.prosci.com/resources/articles/core-roles-in-change-management?utm_campaign=Individual%20-%20Inbound%20Funnel&utm_content=129860542&utm_medium=social&utm_source=linkedin&hss_channel=lcp-107223